• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  BES – Periferija ljudskosti

  BES – Periferija ljudskosti

  BES – Periferija ljudskosti / Multimedia Music, 2021 / CD, Dig / heavy metal / Srbija

  BES (Bipolarni emotivni senzibilitet) je novosadska heavy metal grupa koja se nedavno pojavila na srpskoj rock / metal sceni. Čine je muzičari prilično poznati publici na tim prostorima, koji su svoja iskustva sticali sa bendovima kao što su – Pero Defformero, Concrete Sun, Divlje jagode, Ritam nereda, Brat, 357, Tales of Dark, Piknik, Armageddon i mnogim drugim.

  Nakon prvog singla, “Svetionik“, kojim je grupa BES najavila svoj dolazak na muzičku scenu, uslijedila su još dva singla – “Budi svoj” i “Krah“. Njihovim obožavateljima je na raspolaganju i četvrti singl, pjesma “Poslednji i prvi“. Sve one su, uz još sedam drugih, na albumu “Periferija ljudskosti“.

  DiskografijaPeriferija ljudskosti (Multimedia Music, 2021)

  BES su – Strahinja Cerovina (vokal) ; Saša Friš (gitara) ; Andraš Išpan (bass gitara, klavijature) ; Luka Jelisavčić (bubnjevi)

  Članovi Asocijacije Neki rok su 2021. godine odlučili da nagradu za Album godine dobije grupa BES, upravo za album “Periferija ljudskosti“. Sasvim lijep i važan podatak za početak ovog kratkog predstavljanja / recenzije.

  Kao manager nekadašnjeg, vodećeg heavy metal benda BiH, Southern Storm (iz Tuzle, BiH), dobro sam upućen u način sviranja i na poruke koje šalje taj muzički žanr. BES u svim segmentima “prate” taj muzički put. Distorzirane gitare oštrog zvuka, bogati vokali, čvrsta ritam sekcija, pjesme sa tekstovima punim iskustvenih poruka… Sve to nalazim i u zvuku grupe BES i to me je podsjetilo na period od prije 20 godina, dok sam vodio naprijed pomenuti bend, Southern Storm. Dokazi da takvih bendova treba i u sadašnjem vremenu su u činjenicama – općeprihvaćena muzika grupe BES, a i značajna nagrada koju im je ovaj album zasluženo donio.

  Ova vrsta muzike najbolje se ispoljava na živim nastupima. Nadam se da su toga svjesni i članovi grupe BES. Za javne nastupe, članovi grupe BES imaju sve potrebne predispozicije – vokalno su i instrumentalno uigrani, pjesme su im melodijski i harmonski interesantne i “catchy“.

  Došlo je vrijeme da nam se BES predstave sa novim albumom. On će biti ona prava naznaka njihovog daljnjeg puta.

  BES – “Periferija ljudskosti” – 1. Svetionik ; 2. Budi svoj ; 3. Poslednji i prvi ; 4. Crna vrana ; 5. Bože ; 6. Krah ; 7. Pravda ; 8. Frikozoid ; 9. Lovac na vreme ; 10. Duboke bore ; 11. Periferija ljudskosti

  Foto – Bojan Hohnjec

  https://www.facebook.com/periferijaljudskosti /

  YT – BES – Poslednji i prvi

  YT – BES – Svetionik