• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  BAJAGA I INSTRUKTORI – Ovaj svet se menja

  BAJAGA I INSTRUKTORI – Ovaj svet se menja

  BAJAGA I INSTRUKTORI – Ovaj svet se menja / PGP RTS, Croatia Records, 2020 / CD, digital / rock / Srbija

  Biografski podaci vezani za bogati muzički put Momčila Bajagića Bajage, mogu se pročitati OVDJE.

  DiskografijaPozitivna geografija (PGP RTB, 1984) ; Sa druge strane jastuka (PGP RTB, 1985) ; Jahači magle (PGP RTB, 1986) ; Prodavnica tajni (PGP RTB, 1988) ; Neka svemir čuje nemir (PGP RTB, 1989) ; Muzika na struju (Produkcija Stig, 1993) ; Neizbrisano (Biveco, 1995) ; Od bižuterije do ćilibara (Komuna, 1996) ; Zmaj od Noćaja (PGP RTS, 2001) ; Zmaj od Noćaja (Dallas Records, 2001) ; Best of Live (Metropolis Records, 2002) ; Šou počinje u ponoć (PGP RTS, 2005) ; Daljina, dim i prašina (Long Play, 2012, 2015) ; U sali lom (PGP RTS, Croatia Records, 2018) ; U Puli lom (Live at Arena) (Croatia Records, 2019) ; Ovaj svet se menja (PGP RTS, Croatia Records, 2020)

  Bajaga i Instruktori su – Momčilo Bajaga Bajagić (vokali, električna gitara, akustična gitara, harmonika) ; Marko Nježić (električna gitara, vokal) ; Živorad Žika Milenković (akustična gitara, vokali) ; Aleksandar Saša Lokner (klavijature, vokal) ; Miroslav Cvele Cvetković (bass gitara, vokal) ; Čedomir Čeda Macura (bubnjevi, vokal)

  Naš menadžer, Gane Pecikoza, stalno nam je predlagao da snimimo ovako nešto. Nikada nisam pevao ‘Ja sam se ložio na tebe’, ‘Moja draga’, ‘Tvoje oči’, ljudi dosta vole pesmu iz ‘Otvorenih vrata’… Za vreme korone smo se, uglavnom, bavili otkazivanjem koncerata. Ukapirali smo da jedino može da nas izvadi to da sednemo i nešto radimo. Pripremali smo album dva meseca, bili mesec dana u studiju i mislim da smo na dobar način iskoristili ovo mrtvo vreme“, kaže Bajaga.

  Bajaga i Instruktori objavili su novi, svoj 13. album i nazvali su ga “Ovaj svet se menja“. Na albumu se nalazi devet pjesama. Kao i u slučaju prethodnog izdanja, “U sali lom“, ovaj album zajednički objavljuju dvije najveće diskografske kuće u regionu – beogradska PGP RTS i zagrebačka Croatia Records.

  Momčilo Bajagić i njegova ekipa iskoristili su koncertnu pauzu uzrokovanu pandemijom korona virusa i snimili izdanje gdje većinu materijala čine pjesme koje je Bajaga pisao za neke druge izvođače. Članovi benda predvođeni Momčilom Bajagićem kazali su da su album pripremali dva mjeseca, od čega su većinu vremena proveli u studiju. Na albumu je devet pjesama koje je Bajaga, kako već rekoh, pisao za druge izvođače, ali i za film, pozorište i TV. Nove verzije dobili su hitovi Zdravka Čolića (“Tvoje oči” i “Moja draga“), “Ja sam se ložio na tebe” koju je Bajaga napisao kao član grupe Riblja čorba, “Ni na nebu, ni na zemlji“, naslovna pjesma iz istoimenog filma, tema iz serije “Otvorena vrata“, kao i “Mladost” iz predstave “Ženidba i udadba“. Uz naslovnu pjesmu, koja otvara album, tu su još i dvije numere nastale ove godine, obje vezane za film “Hotel Beograd” – “Darja” i “Kako se to naziva“.

  Na albumu gostuju i frontman benda Iri Ef-Em, Vukašin Marković (trombon, vokal), Vladimir Čukić (bass), Marko Kuzmanović (bubnjevi), Nenad Petrović (saksofon), Radoje Raća Milutinović (balalajka) i Zoran Alvirović Kina (akustična gitara). Album je, kao i prethodni, sniman u “Studiju O“, Olivera Jovanovića, a bend je nastavio saradnju i sa čuvenim producentom Sašom Habićem. Omot, za koji je zaslužan Vukašin Marković, koncipiran je tako da izgleda kao stranice pasoša.

  Bajaga ima specifičan pristup svom stvaralaštvu. On ne eksperimentira, kod njega nema velikih stilskih zaokreta. Sve je kod njega radio friendly, ali ne i banalno. Muziku, a pogotovo njegove tekstove, generacije sa naših prostora znaju napamet. Nisam imao priliku sresti se sa njima, mada prijateljstvo dijelim sa dva člana njegovog benda – sa Sašom Loknerom i Miroslavom Cvetkovićem. To ni malo ne umanjuje poštovanje koje osjećam prema Bajagi kao velikom umjetniku regionalne muzičke scene. Postoje umjetnici koji idu svojim zacrtanim putem i od njega ne odustaju. Njih kao takve ili prihvatite / pratite ili idete dalje svojim putem. Ja ću i nadalje pratiti što to Bajaga stvara, jer znam, neće me razočarati.

  Bajaga i Instruktori – “Ovaj svet se menja” – 1. Ovaj svet se menja ; 2. Tvoje oči ; 3. Ni na nebu ni na zemlji ; 4. Moja draga ; 5. Otvorena vrata ; 6. Ja sam se ložio na tebe ; 7. Kako se to naziva ; 8. Darja ; 9. Mladost

  Vezani linkovi

  BAJAGA I INSTRUKTORI – U Puli lom (Live at Arena) (Recenzija: Dragutin Matošević)
  BAJAGA & INSTRUKTORI – U sali lom (Recenzija: Dragutin Matošević)
  BAJAGA I INSTRUKTORI – Daljina, dim i prašina (Recenzija: Dragutin Matošević)

  https://www.crorec.net/novosti/bajaga-i-instruktori-objavili-novi-album /

  YT – Bajaga i Instruktori – Ovaj svet se menja

  YT – Bajaga i Instruktori – Otvorena vrata