• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Vijesti »

  BAIR – Aleksandra (Pesma bez rime) – Ona sanja

  BAIR – Aleksandra (Pesma bez rime) – Ona sanja

  BAIR – Aleksandra (Pesma bez rime) – Ona sanja / FidBox, 2022 / singl ploča / Srbija

  Grupa Bair je rock sastav iz Knjaževca, Srbija. Bend je nastao 2020. godine. U žižu javnosti je dospio snimanjem singl ploče na vinilu sa pjesmama (A strana) “Aleksandra (Pesma bez rime)“, (B strana) “Ona sanja“. To izdanje nosi etiketu izdavačke kuće Fidbox. To je prva singl ploča snimljena u Srbiji nakon pauze od deset godina.

  Grupa Bair je prve snimke napravila 2020. godine u Studiju BTN, u Knjaževcu, ali pandemija COVID-19, odlaže završetak snimanja koje se završava tek novembra 2021. godine. Početkom decembra 2021. godine, Bair potpisuju ugovor sa izdavačkom kućom Fidbox, a singl ploča sa dvije numere na vinilu biva prvi singl izdat u Srbiji nakon pauze od deset godina (posljednji je izdala Riblja čorba, 2012. godine, takođe za Fidbox).

  Pjesme sa prvog singla napisao je tekst i komponovao Ivan Jelenković, aranžman su uradili Ivan Jelenković i Marko Aranđelović Bratanče, koji je bio zadužen i za produkciju i za post produkciju. Singl je snimljen u knjaževačkom Studiju BTN. Gost na A strani, u pjesmi “Aleksandra (Pesma bez rime)“, bio je Alen Jovanović, gitarista i jedan od osnivača šabačkog benda Goblini. On je komponovao solo dionicu i odsvirao je u pjesmi.

  Dana, 7. decembra 2022. godine, Bair nastupaju na promociji knjige legendarnog rock novinara i kritičara Petra Pece Popovića. Dana, 12. decembra 2022. godine, pjesma sa A strane singl ploče – “Aleksandra (Pesma bez rime)” – našla se na kompilaciji “10 godina The Best of Fidbox” koju je izdala izdavačka kuća Fidbox, a na kojoj su se još našle i pjesme legendarnih bendova – Riblja čorba, Bajaga i Instruktori, Yu grupa, Van Gogh i mnogih drugih.

  Reakcija kritičara na ovaj singl bila je pozitivna. Branimir Lokner u recenziji za Time Machine Music piše: “Po mom mišljenju obe kompozicije poseduju sličnu slušljivost, sličan vokalno-izvođački pristup, a prilično ličan tekstualni iskorak karakteriše obe numere, pomenutu i pesmu sa B strane, ‘Ona sanja'”. Duško Antonić za portal Rockomotiva: “Ako kažem da su me prvi taktovi pesme (ni sam ne znam zašto) podsetili na kultnu novosadsku grupu Balkan, već u drugom delu me je, izvanrednom transformacijom glasa pevača, načinom njegovog pevanja neodoljivo podsetila na Mileta Kekina i Hladno pivo. Što, naravno, isključivo treba shvatiti kao kompliment. Ljubavna je i ništa lošija pesma ‘Ona sanja’ na B strani, koja je komotno mogla biti i dvostruka A strana singla“.

  Pjesma “Ona sanja“, našla se 25. januara 2023. godine među pet nominovanih pjesama, iz cijelog regiona, u kategoriji “Rock pjesma godine“, na manifestaciji MAC (Music Award Ceremony) održanoj u Štark areni.

  DiskografijaAleksandra (Pesma bez rime) / Ona sanja (SP, Fidbox 2022) ; Various – 10 godina The Best of Fidbox (CD kompilacija, Fidbox 2022)

  Članovi grupe Bair su – Miloš Milivojević (vokal) ; Ivan Jelenković (gitara) ; Saša Zvezdić (bass gitara) ; Aleksandar Stanković (bubnjevi)

  Bez ikakve dvojbe, Bair su ozbiljna grupa. Vidi se to po besprijekornim interpretacijama dvije ovdje pomenute pjesme. Kada ih odslušate, shvatit ćete da se radi o bendu velikih potecijala. Oni su tek na početku, a ako se održe, duži vremenski period, pred njima je uspješna muzička karijera. Treba ih pratiti i sagledati kojim putem idu dalje. Ja im, sa moje strane, želim svako dobro.

  Foto – Screenshot

  Klik na link
  FidBox – 10 godina The Best of Fidbox (Prilog pripremio: Dragutin Matošević) 

  https://www.facebook.com/profile.php?id=100076296967304 / https://fidbox.rs /

  YT – Bair (feat. Alen Jovanović, Goblini) – Aleksandra (Pesma bez rime)

  YT – Bair – Ona sanja