• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  ANDRIJA – Izvoli voli

  ANDRIJA – Izvoli voli

  ANDRIJA – Izvoli voli / Juda Records, 2018 / CD / noise, alternative rock / Bosna i Hercegovina

  Andrija je bosansko-hercegovački bend (iz Livna) koji je počeo sa radom krajem 2002. Javno je počeo nastupati tek krajem 2005. godine. Bend Andrija je u svojim diskografskim počecima napravio tri albuma, tj. ciklusa hitova. Prvi ciklus se zove “Grdna rano” i sadrži 16 hitova. Prvi ciklus sadrži radove od 2003. do 2005. godine. Drugi ciklus se zove “Neumjerenost u iću, piću i krvoproliću” i sadrži 14 hitova. Drugi ciklus je počeo odmah po završetku ciklusa “Grdna rano” i dovršen je u tokom 2006. godine. Treći ciklus se zove “Borba bikova” i sadrži 3 hita. Bend Andrija nije isključio opciju da još po neki hit doda na ciklus “Borba bikova“. Dakle, bend Andrija, kako sami tvrde, radi samo hitove.

  Bend Andrija je 29.10.2006. godine snimio demo kompilaciju koja sadrži 10 hitova sa sva tri spomenuta ciklusa. Demo kompilacija se zove “Zar i ti, sine, bildaš?“. Ovaj demo je presjek rada benda Andrija od nastanka do tog trenutka. Budući je svaki ciklus za sebe apstraktan i brutalan, takav je i uradak, “Zar i ti, sine, bildaš?“. Sam demo je vrlo kvalitetno snimljen i po mišljenju članova benda Andrija dostiže sam artistički vrh. Od nagrada, bend Andrija bilježi pobjedu na West Herzegowina Festu 2006.

  DiskografijaGrdna rano (2003) ; Neumjerenost u iću, piću i krvoproliću (2006) ; Borba bikova (2006) ; Zar i ti, sine, bildaš? (Demo Comp, Slušaj najglasnije, 2007) ; Tri albuma (Slušaj najglasnije, 2009) ; Ne zove se nikako (DIY, 2010) ; Izvoli voli (Juda Records, 2018)

  Andrija su – Saša VrdoljakDanko (vokal) ; Jozo MihaljevićBožidar Jokić (gitara) ; Josip MaglicaDuško (bass) ; Faris MilakMiran (bubnjevi)

     

  Neki muzičari rade sve da bi privukli pažnju muzičkih konzumenata – maskiraju se, kriju imena, predstavljaju se nadimcima… U skupinu takvih, ubrojao bih i članove benda Andrija. Oni se predstavljaju imenima (pseudonimima) koja, s vremena na vrijeme, mijenjaju. Zamolio sam za njihova puna imena / prezimena i dobio sam ih uz objašnjenje: “Da, pseudonime koristimo i stalno ih mijenjamo. Kad ste pitali puna imena, onda sam Vam dao puna imena. Kako god odredite napisati, slobodno napišite, nije problem. Bitan je Andrija!” Ja sam, naivan, mislio da je bitna – muzika.

  Muzički opus benda Andrija i nije tako zanemarljiv. Većinom su se eksponirali na hrvatskoj alternativnoj i underground muzičkoj sceni. Značajnu stvar za njih učinio je najveći poznavatelj alternativne muzičke scene ovih prostora – Vladimir Horvat Horvi. Iz razno-raznih razloga, njihovi snimci su nastajali u uslovima najosnovnijih tehničkih sredstava, ali im je i u tako nastalim izdanjima, Horvi pronalazio odjeke vrijednosti i to je u svojim tekstovima znalački uobličavao i isticao.

  Ovo što radi bend Andrija, prihvatljivo je publici koja je naklonjena njihovom muzičkom izrazu (noise, alternative rock). Obzirom da je taj zvuk u sadašnje vrijeme i dominantan, može se reći da ovaj bend ima stanovitog uspjeha. To se isčitava i iz njihove sveprisutnosti na regionalnoj klupskoj i festivalskoj sceni. Ako njihovu muziku očekujete čuti u radijskom eteru / gledati u TV programima, zaboratite na tu opciju. Treća mogućnost je i najizvjesnija – kupiti njihov CD ili ići na mjesta gdje oni sviraju. Ja, zahvaljujući Juda Records, imam njihov CD.

  Andrija – “Izvoli voli” – 1. Čudo ; 2. Divovi ; 3. Ruke ; 4. Mom stroju ; 5. Izađi iz tog istog ; 6. Organska ; 7. Proba ; 8. Vidi ovo ; 9. Muk je smrt ; 10. Atlas, 11. Pomagala / odmagala, 12. Ovist

  https://www.facebook.com/AndrijaBendLivno / https://www.facebook.com/Juda.in.Records

  YT – Andrija – Čudo

      
  Recenzija:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  info@barikada.com