• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  ANDREJ TROBENTAR – Dar

  ANDREJ TROBENTAR – Dar

  ANDREJ TROBENTAR – Dar / Celinka.si, 2014 / CD / singer-songwriter, alternative, indie / Slovenija

  Andrej Trobentar je slovenački slikar, ilustrator, pedagog i muzičar. Rođen je (22-11-1951) u mjestu Sveti Jurij, kraj Grosuplja, centralna Slovenija. Diplomirao je na Akademiji finih umjetnosti u Ljubljani, 1976. godine. Radi kao slikar, pjesnik, pedagog i muzičar. Bio je, također, vokalist u rock/funk bendu Na lepem prijazni (u periodu od kasnih 1970s i 1980s), pjevao u bendu Buldožer, a kao gost je često nastupao i sa kultnom grupom Begnagrad.

  Diskografija – Various, “Krinko razkrinkaj – Pop Festival Ljubljana ’74 – Boom” ‎(2xLP, Album, Jugoton, 1974) ; Na lepem prijazni, “Na lepem prijazni” ‎(LP, Album, Helidon, 1981) ; Gas Max, “Then Are” ‎(LP, Album, Front Rock, 1990) ; Na lepem prijazni, “What A Time To Make A Fool Of You” ‎(CD, Comp, Nika Records, 1994) ; Andrej Trobentar, “Dar” (CD, Album, Celinka, 2014).

  Oni koji pomnije prate dešavanja na muzičkoj sceni ovdašnjih prostora, svjedoci su velikog uzleta koji je učinila akustičarska / kantatorska scena. Mnogo je tih muzičara, više je raznih festivala u svim zemljama ex YU koji nam na krilima tog muzičkog stila prenose svoje poruke, sa nama dijele svoje emocije. Konsekventno tome, izgradila se i okupila i publika koje je objeručke prihvatila tu muziku. Jedan od tih umjetnika je i Andrej Trobentar.

  andrej-trobentar-dar-cd-omot

  Mada je album “Dar” izašao još 2014. godine, zaslužio je da vam pažnju skrenem na njega. Radi se o vrijednom umjetničkom djelu koje potpisuje svestrani umjetnik koji se sa podjednakim uspjehom, ogleda na više umjetničkih polja – slikarstvo, pjesništvo, muzika. Sva ta iskustva sublimirana su i u ovom djelu. Slušajući pjesme sa ovog albuma, neizostavan je osječaj raznovsne atmosfere (slika) u kojima su one nastajale, riječi su te koje bude potrebne emocije, a sve je, zahvaljujući nekoliko gostujućih muzičara, saradnika, “umotano” u bogatu muzičku oblandu.

  Uz Andreja Trobentara, nesebičan dopinos u nastajanju ovog albuma dali su – Nino De Gleria (fretless bass, Kontrabas, klavijature, mandolina, usna harmonika, gitare) ; Boris Romih (perkusije, sampling) ; Bojan Zidarič (el. gitara) ; Jelena Ždrale (violina, viola) ; Vlado Špindler (harmonika) ; Gogo Pečnikar (G klarinet) ; Jani Tutti (bubnjevi) ; Aleš Rendla (bubnjevi).

  Andrej Trobentar. Foto: Davor Matošević

  Andrej Trobentar. Foto: Davor Matošević

  Radi se o akustičarskoj muzici, o pjesmama koje iznose lična umjetnikova životna iskustva. Njegove pjesme se slušaju, one nas tjeraju na razmišljanje. Dominatan je Andrejev vokal, prati se na gitari, a od pjesme do pjesme smjenjuju se razni prateči muzičari gradeći iznova i iznova novu zvučnu podlogu. Sve to i čini da se album sluša sa podjednakom pažnjom.

  Album ima nekoliko aduta – hit pjesama – i ne bih ih ovdje navodio. Bio bi to nekakav moj izbor. Mnogo je važnije da ih vi sami prepoznate. Značit će to da je Andrej našao puta i do vaših srdaca. Andrej Trombetar nam je poDARio izuzetno muzičko djelo i ono bez ikakve dileme, zavređuje i vašeg vremana i vaše pune pažnje.

  log-celinka-si

  Andrej Trobentar – “Dar” – 1. Stisnem te k sebi ; 2. Val za valom ; 3. Sava ; 4. Pred tvojimi jasami ; 5. Breza ; 6. Prebujena ; 7. Lev ; 8. Zlati meč ; 9. Lovec ; 10. Gosta je hosta ; 11. Košana ; 12. Soldat ; 13. Misel ; 14. Mravlja ; 15. Med nebom in zemljo

  YouTube – Andrej Trobentar – Val za valom

  YouTube – Andrej Trobentar – Stisnem te k sebi

  .
  ..

  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina

  ..
  .