• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Jazz scena »

  AJDA STINA TUREK – Sonder

  AJDA STINA TUREK – Sonder

  AJDA STINA TUREK – Sonder / Self-released, 2018 / EP CD / jazz, soul, funk, pop, musical theater / Slovenija

  Ajda Stina Turek je jazz pjevačica (r. 1994.) iz Domžala, Slovenija. Diplomirala je na glasovitom Berklee College of Music, Boston, USA. Pobjednica je mnogih slovenskih takmičenja u pjevanju, a kao najmlađa takmičarka bila je i u finalu Riga Jazz Stage 2014, u državi Latvia (često zvanoj i Letonija).

  Marta 2017., Ajda je, kao jedina pjevačica, primila nagradu koju joj je dodijelio Berklee, “Outstanding Jazz Vocalist” (izvanredan jazz vokalist), kao priznanje za njenu izuzetnu muzikalnost. Nastupala je na raznim mjestima i festivalima širom Slovenije, Austrije, Hrvatske, Latvije, Italije, Norveške, USA (Boston, Maine, Washington D.C. i New York).

  Marta 2018., realizirala je društveno orijentirani debut EP album, “Sonder“, za koji je napisala i muziku i tekstove, a sve je propratila turnejom po Sloveniji. Jedan od tih njenih koncerata uživo je prenošen putem raznih europskih radio stanica za International Jazz Day, 30. aprila.

  Godine 2019., Ajda je svojom muzikom uključena na kompilaciju najboljih jazz kompozitora i izvođača Slovenije, “Jazz 2019“, a bila je pozvana da nastupi i na 60-tom Ljubljana Jazz Festivalu uz Big Band RTV Slovenia, kao jedna od osam najboljih mladih jazz muzičara i kompozitora Slovenije, od onih koji žive i stvaraju u NYC, gdje se preselila kako bi završila OPT (Optional Practical Training – kad završiš college, uz taj trening imaš priliku, u Americi, u svojoj profesiji legalno raditi godinu dana).

  Ajda je učila od mnogih priznatih jazz vokalista, uključujući – Peter Eldridge, Sheila Jordan, Kevin Mahogany, Kurt Elling…, a planira učiti dalje i dobiti zvanje Master degree, u godini koja slijedi.

  Septembra 2019., jedina je nagrađena kao “autorica i izvođačica koja najviše obećava” od strane najvažnijeg slovenačkog muzičkog festivala, “Popevka 2019“. Oktobra 2019., nastupila je kao gošće vokal na Euroradio Jazz Orchestra u Beču, kao jedini muzičar, predstavnik Slovenije.

  DiskografijaSonder (SAZAS, 2018)

  EP, “Sonder“, ima set od šest originalnih kompozicija u čijim je nastajanjima doprinosa dalo 30 muzičara iz cijeloga svijeta – Ajda Stina Turek (vodeći vokal) ; Malwina Masternak, Vaja Mania (prateći vokali) ; Emi Nishida (pijano, el. pijano) ; Erik Marenče (Hammond) ; Youngchae Jeong (kontrabas, el. bass) ; Yair Amster (bubnjevi) ; Tristan Garrity (el. gitara) ; Nino Šamanić (klasična gitara, el. gitara, Synth) ; Joe Melnicove (flauta) ; Brandon Lin (trombon) ; Kaya Meller (truba) ; Nadav Ben-ozer (alt saksofon) ; Ori Jacobson (tenor saksofon) ; Luis Garcia (bariton saksofon) ; Braden Williams (francuski rog) ; Vid Jamnik (vibrafon) ; Nisa Taufik, Sam Draper (violina 1 i 2) ; Gerson Eguiguren (viola) ; Parker Ousley (čelo) ; Mariano Escalona (konge) ; Nicole Kwan, Jacklyn Riha (dirigenti)…

  Reći samo to da Ajda Stina Turek pjeva briljantno, nedovoljno je. Ipak, u ovom trenu ne nalazim primjereniji atribut. Ajdino pjevanje spoj je njenog prirodnog talenta i obuke na najpriznatijoj edukativnoj ustanovi tog tipa (za muziku) na svijetu. Bila je pod paskom učitelja pjevanja koji su si već odavno obezbijedili mjesta u svim relevantnim muzičkim enciklopedijama.

  Ajdino pjevanje je emotivno, smireno… Osjećaju se uticaji američke jazz, funk i soul tradicije. Prevagu, ipak, čini klasični jazz. Tu se, Ajda, bez ikakve dvojbe, najbolje i snalazi. Izuzetnu snagu svemu što nam je Ajda priuštila svojim debut EP izdanjem, velikim doprinosom su dalu njeni saradnici – muzičari sa svih strana svijeta – koji su u njenu muziku inkorporirali svoje uticaje koje nose u svojim venama, bazirane na baštini muzičke tradicija zemalja iz kojih potiču.

  Već je, u gornjem tekstu navedeno, 30 muzičara, mahom, njenih kolega i koleginica sa Berkleea (iz USA, Izraela, Južne Koreje, Japana, Ekvadora, Hrvatske, Poljske, Španije, Madagaskara, Malezije, Kanade, Slovenije…) bilo je uključeno u ovaj grandiozni projekat. Sama ta činjenica izaziva dostojno strahopoštovanje. Ajda je kompletna autorica (tekstova na engleskom jeziku + muzike). Raspisati aranžmane za toliki broj muzičara, bio je podvig svoje vrste, ali Nino Šamanić ga je uspješno priveo kraju. Bravo za sve naprijed navedene.

  Ovo što stvara i izvodi Ajda Stina Turek, izuzetno je uspješan projeka, ali on već odavno prevazilazi granice Slovenije, Regije, Europe… ovo je projekat svjetske razine. Nadam se da će Ajda Stina Turek naći i vremena i snage ostvariti karijeru na svjetskom nivou. To, svakako, traži mnoga trenutna odricanja, ali… gledajući dugoročno, u svakom slučaju, donosi dobit i isplatit će se.

  Ajda Stina Turek – “Sonder” – 1. In The Cuddle of The Night ; 2. Underneath The Blossom of a Desert Rose ; 3. Gossip ; 4. Such Long Time Ago ; 5. Pale Blonde ; 6. The World We Don’t Live In

  Foto – Adrijan Pregelj

  https://www.ajdastinaturek.com / https://www.facebook.com/ajdastinaturek /

  YT – Ajda Stina Turek – Gossip (EP album “Sonder“)

  YT – Ajda Stina Turek – Such Long Time Ago (EP album “Sonder“)