• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  ABS – Zašto? Zato!

  ABS – Zašto? Zato!

  ABS – Zašto? Zato! / RnR Records, 2017 / CD, digital / alter rock / Srbija

  ABS je mladi sedmočlani bend. Osnovan je decembra 2010. godine u Nišu. Bend svira modernu rock muziku, ali se ne može svesti u jedan žanr. U njihovoj šarenolikoj muzičkoj viziji mogu se naći tragovi različitih žanrova kao što su – progressive rock, electronic rock, hard rock, psychedelic rock i mnogi drugi. ABS su posebno ponosni na pobjedu na manifestaciji “Medijana Balkanrock Fest” (2014. godine) i za nagradu su dobili pravo da snime 3 pjesme. Bili su i u finalu “Danguba Alter Festa“, učestvovali na Čupinom memorijalu, takmičili se na festivalu “Belgrade Demo Fest Live” i učestvovali na mnogobrojnim koncertima humanitarnog karaktera, kao i na klupskim svirkama.

  Decembra 2017. godine objavljuju svoj debi album, “Zašto? Zato!“. Album je sastavljen iz dva veća dijela. Jedan ima naslov “Zašto?“, a drugi “Zato!“. Oba ta dijela, u formi pitanja i odgovora, objavljena su na jednom nosaču zvuka koji se zove, “Zašto? Zato!”. Album u konceptualnom smislu donosi određeni dualitet autorskih ideja. Na albumu se našlo 7 songova koje potpisuju članovi benda uz snažnu aranžmansku i produkcijsku asistenciju Rodoljuba Avramovića, u čijem studiju, “FatCat” (Niš) je album i sniman. Album nosi etiketu RnR Recordsa.

  RnR Records, Zemun, nova je diskografska kuća, nastala iz želje da se promoviraju rock kultura, uopćeno, kao i muzičke karijere srpskih sastava i izvođača. RnR Records to, između ostalog, čini i kroz izdavačku djelatnost. RnR Records nastao u kratkom vremenskom periodu. Praktično, za dva mjeseca i već je objavljeno 6 albumskih izdanja raznih srpskih sastava. RnR Records su, u prvom redu, Predrag Jovanović i Branimir Bane Lokner – njih dvojica su ujedno i autori edicije (u dva dijela) “Rokenrol u kandžama interneta“. Oni, sa svojim prijateljima, polako, ali i sigurno, prave vrijednosti postavljaju na pravo mjesto.

  DiskografijaDemo sa 3 pjesme (“Život prolazi” ; “U mom svetu” ; “Virus“, DIY, 2014) ; Zašto? Zato! (RnR Records, 2017)

  ABS su – Petar Vukojević (vokal) ; Bogdan Stanković (solo gitara) ; Danilo Simić (ritam gitara, prateći vokal) ; Andrija Antanasković (klavijature) ; Strahinja Marjanović (bass) ; Lazar Đonić (bubnjevi, perkusije) ; Marija Matejić (prateći vokal) – gosti – Rodoljub Avramović (klavijature, gitara) ; Dalibor Jevtić (gitara) ; Miodrag Vacić (support)

  Zamoljen da objasni ABS u imenu benda, Danilo Simić (ritam gitara, prateći vokal) rekao mi je: “ABS (engleski – anti-braking-system / njemački – Antiblockiersystem) je skraćenica za anti kočioni sistem. Uvek je bilo nečega što nas je ‘kočilo’ i zato nam je bio potreban sistem koji bi to sprečio. Simbolično, bend i nosi ime ABS“. Ima logike, 🙂 što bi rekao Reufik Refko Mujkić, lik iz bh humorističnog serijala “Lud, zbunjen, normalan“.

  Konačno da i to dočekam – da čujem bend, sa naših prostora, koji je 100% po mom ukusu. Bend koji je sa kompleksnom i nesputanom muzikom, izvedenom sa perfekcijom, bend koji se stilski ne libi zači i u manje istražena područja, bend sa muzikom koja je donešena na siguran način… Prelazi iz pjesme u pjesmu povezani su šumom mora ili sličnim zvukovima, što čini da je čuti muzički dio jedinstven. Taj kontinuitet pomaže da se uspostavljena tenzija održi tokom cijelog slušanja svakog od ta dva dijela albuma.

  Prvi dio albuma je u upitnom obliku, a sadrži i dozu pesimizma – “Ja bih rado da odem” ; “Bekstvo“, ali zato je drugi dio pun optimizma, sa jasnim pozivom da se stanje mijenja – “Biće bolje” ; “Podigni glavu“. Treba li bolje poruke u ovom (ne)vremenu lutanja i beznađa.

  Muzički, ABS su postigli mnogo, imaju visoko kvalitetan proizvod. Bila bi velika šteta da sada zakažu na promotivnom predstavljanju svog djela. Ako je to rješenje, trebaju angažovati nekoga tko je na tom polju više verziran. Ovakva prilika se pruži samo jednom i ako se propusti… ode voz (bez povratka). Ja vjerujem u ovaj bend i želim mu svaku sreću.

  ABS – “Zašto? Zato!” – “Zašto?” – 1. Otkucaji (instrumental) ; 2. Ja bih rado da odem ; 3. Bekstvo (instrumental) / “Zato!” – 4. Matični broj (instrumental) ; 5. Ema ; 6. Biće bolje ; 7. Podigni glavu

  Foto: Ivan Dinić

  https://www.facebook.com/VisABS / https://www.facebook.com/RnRRecordsTMM

  YT – ABS – Zašto? (prvi deo albuma)

  YT – ABS – Zato! (drugi deo albuma)

  YT – ABS – Banovina (Niš, 20.05.2017.)

  * *
  * * *
  Recenzija:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  info@barikada.com
  * * *
  * *