• Radio show

    MŠ Pučišća, Brač

    Davor Matošević - MySpace

    Kontakt

  • Davor Matošević - YouTube

    ex-YU-singles

    Mixcloud - Radio shows

    Reklamno mjesto 8

    Reklamno mjesto 9

  • Recenzije »

    TEŠKA INDUSTRIJA (50 godina) – Putnički voz uspomena

    TEŠKA INDUSTRIJA (50 godina) – Putnički voz uspomena

    TEŠKA INDUSTRIJA (50 godina) – Putnički voz uspomena / Croatia Records, 2024 / LP, CD, Digital / rock, blues, pop / International

    Pored benda Prljavo kazalište koji djeluje u dvije verzije, sada imamo i bend Teška industrija u dvije verzije. Novija verzija, da bi se razlikovala od stare, u medijima se deklarira kao Teška industrija (50 godina). Gabor Lengyel, kao osnivač i autor kompletnog materijala koji je taj bend ikada odsvirao, drži da su oni originalna Teška industrija. Gabor Lengyel je to potvrdio riječima: “Može li postojati Bijelo dugme bez Gorana Bregovića?” Odgovor se zna.

    Diskografija – Teška industrija (50 godina) – Putnički voz uspomena (LP, CD, Digital, Croatia Records, 2024)

    Teška industrija (50 godina) nastupa u sastavu – Seid Memić Vajta (glavni vokal) ; Vedran Božić (gitara) ; Gabor Lengyel (klavijature) ; Aleksandar Kostić (bass gitara) ; Petar Petej Peco (bubnjevi)

    Jedan od najpoznatijih rock bendova ovih prostora, Teška industrija (50 godina), predstavlja svoj studijski album pod nazivom “Putnički voz uspomena“. Nakon prošlomjesečnog izlaska albuma na CD-u, od sada se album “Putnički voz uspomena” može poslušati i na ekskluzivnom vinilnom LP izdanju. Za dizajn omotnice albuma pobrinuo se svjetski poznati dizajner Dragan S. Stefanović, a album je snimljen u Croatia Records Studiju.

    Drago mi je da nismo nasjeli na modernu produkciju. Htio sam da se nakon pedeset godina po zvuku vratimo u one sedamdesete godine i da budemo rock bend kakav smo nekada bili“, rekao je Gabor Lengyel, osnivač benda Teška industrija. Cijela ova priča je i započela na ideju Gabora Lengyela koji stoji iza cijelog projekta. Njegova realizacija ne bi bila moguća bez vrhunskih muzičara koje je okupio – Seid Memić Vajta (vokal), Vedran Božić (gitara), Aleksandar Kostić (bass gitara) i Petar Petej Peco (bubnjevi).

    G. Lengyel je odsvirao Hammond klavijature te potpisuje sve pjesme, osim pjesme “Čisti zrak“. Ta je pjesma iz knjižice Duška Trifunovića, za koju je Gabor oduvijek htio da bude njegova, a želja mu se ostvarila upravo na ovom albumu. Na Trifunovićev tekst i muziku Narcisa Vučine, G. Lengyel je svojim aranžmanom pjesmi dao novo ruho.

    Kreativna direktorica Croatia Records, Nikolina Mazalin, izrazila je veliko zadovoljstvo zbog saradnje, a Želimir Babogredac je naglasio značaj ovog benda: “Teška industrija je povijest. Ovo je pedeset godina od Teške industrije, u to doba možda ne baš bend kojeg su svi razumjeli. Bio je toliko progresivan, toliko dobar u muzioci, toliko poseban u pjevanju i mi smo, nakon pedeset godina, opet zajedno.

    Album “Putnički voz uspomena” odslušao sam u jednom mahu. Na to su me “natjerale” pjesme koje su ritmom, melodijom i tekstovima cijelo vrijeme držale moju pažnju aktivnom. Za pohvaliti su besprijekorne izvede svih pjesama, od prve do jedanaeste, iza kojih stoje iskusni i provjereni muzičari. Retro zvuk je evidentan. On kao takav i nije slučajan. Sami članovi, na čelu sa Vajtom i Gaborom, na tome su i insistirali. U toj nakani su totalno i uspjeli. Sve pjesme su radiofonične, a istovremeno i hitoidne, također.

    Koliko sam razumio Gabora, u jednom podkastu je izjavio da je ovo zadnji album benda Teška industrija. Meni se ta njegova ideja ni malo nije svidjela.

    Teška industrija (50 godina) – “Putnički voz uspomena” –
    A strana – 1. Putnički voz uspomena ; 2. Blues za moju dragu ; 3. Moja draga ; 4. Chopper Harley ; 5. Oči zelene ; 6. Čempresi
    B strana – 1. Twist ; 2. Grijeh ; 3. Ostaju ljubavi moje ; 4. O, kako mi nedostaješ ; 5. Čisti zrak

    Klik na link
    Seid Memić Vajta – Interview (Razgovarao: Dragutin Matošević)
    GABOR LENGYEL (Razni izvođači) – Gold Collection (Recenzent: Dragutin Matošević)

    Foto – Screenshot

    Teška industrija (50 godina) – “Putnički voz uspomena” (Full album)

    YT – Teška industrija (50 godina) – Putnički voz uspomena (CMC TV Live)

    YT – Teška industrija (50 godina) – Čisti zrak (CMC TV Live)