• Radio show

    MŠ Pučišća, Brač

    Davor Matošević - MySpace

    Kontakt

  • Davor Matošević - YouTube

    ex-YU-singles

    Mixcloud - Radio shows

    Reklamno mjesto 8

    Reklamno mjesto 9

  • Interviews »

    SCOTT HENDERSON – Interview (by Vasja Ivanovski)

    SCOTT HENDERSON – Interview (by Vasja Ivanovski)

    SCOTT HENDERSON – Interview (by Vasja Ivanovski)

    Moj stari drugar, Scott Henderson, nekoliko puta je dolazio u Makedoniju – iz muzičkih, ali i privatnih razloga. Sjajne svirke, koje su se mogle i očekivati, bile su samo jedan dokaz više o kalibru muzičara o kome se njegove kolege izjašnjavaju sa najdubljim poštovanjem. Inače, Scott je skopski zet (!), njegova supruga, Sanja Sojlevska, potiče iz stare skopske porodice i Scott i Sanja već dugo godina žive u Los Angelesu.

    Mnogo toga je već rečeno i napisano o ovom muzičaru, tako da ćemo ovom prilikom upriličiti mali razgovor, ekskluzivno za čitaoce Barikade, a najprije će nam Scott nešto reći o svojim počecima na polju muzike.

    Sa sviranjem sam počeo nekih ranih sedamsesetih godina kad sam čuo bendove poput Led Zeppelin i Deep Purple. Svirao sam njhove stvari u raznim cover bendovima na Floridi, sve dok se nisam prebacio u Kaliforniju, 1981. godine, konkretno, u Los Angeles. Imao sam sreću da upoznam sjajne muzičare kao što su Jeff Berlin, Jean-Luc Ponty i drugi sa kojima sam sarađivao i nastupao, čime sam stekao nova znanja i iskustvo za dalji rad. Nastupi sa takvim imenima su mi “otvorili vrata” za nove mogucnosti koje sam, nadam se, dobro iskoristio. Rezultat toga je i moj prvi, rekao bih, autorski bend, Tribal Tech, sa kojim sam dobio priliku da snimam i nastupam. To je trajalo do 2000. godine i od tada nastupam u trio formatu jer volim izazov koji pruza takav sastav.

    Kako si se “zakačio” na blues? 

    Blues je muzika koju sam slušao u vrijeme kad sam započinjao sviranje gitare, tako da bih rekao, da su to moji korijeni što se toga tiče.

    Tvoji omiljeni blueseri?

    Kao što rekoph, volio sam bendove – Led Zeppelin, Deep Purple, Hendrixa, Jeff Becka i mnogo drugih gitarista iz tog perioda koje svi znamo. A vremenom, čitao sam i naučio dosta o bluesu, shvativši, da su svi ti bendovi pokupili ideje od starih majstora i bili pod uticajem – Muddy Watersa, Albert Kinga, John Lee Hookera i drugih. Posebno bih spomenuo Albert Kinga kao mog omiljenog gitaristu.

    Jesi li imao priliku, da nastupaš sa nekim od niih?

    Nažalost, nisam, ali sam jednom prilikom sreo Albert Kinga na nekom festivalu i rekao mu koliko volim njegovo sviranje.

    Pratiš li savremenu blues scenu i imaš li neko mišljenje oko toga? 

    Iskreno rečeno, nisam baš u toku tih zbivanja i ne pratim tu scenu, jer sam suviše skoncentrisan na ono šta radim, a to mi oduzima svo vrijeme, tako da ne stignem da pratim sva ta dešavanja. U slobodno vrijeme, kad se zamorim od muzike, volim, da pogledam neki dobar film.

    Poslednjih godina tvoju ritam sekciju čine dva mlada Francuza. Gdje se ste našli?

    Tako je. Roman Labaye svira bass, a Archibald Ligonniere je bubnjar. Sreo sam ih slučajno preko jednog agenta, a Scott Kinsey, koji je svirao klavijature u mom bendu, radio je sa Archibaldom i preporucio mi ga. Obojica su mladi, talentovani muzičari profila koji mi treba. Imaju svoje ideje koje često prihvatam, tako da je zabavno raditi i nastupati sa njima. Nadam se, da ćemo trajati dugo.

    Snimio si nekoliko albuma koji odišu blues zvukom. Imaš li u planu snimiti još nešto, slično?

    Ne, ne zato što ne volim blues, jer to predstavlja samo dio onoga što radim. Volim različite žanrove – rock, jazz, funk, klasiku… Oni inspirišu muziku koju pravim i ne bih želio da potpadnem samo pod jedan od tih uticaja.

    http://www.scotthenderson.net /

    YT – Scott Henderson Trio – Calhoun

    YT – Scott Henderson – Manic Carpet

    Interviewer:
    Vasja Ivanovski
    Skopje, Sjeverna Makedonija