• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Raporti »

  3. BDFL – Treće takmičarsko veče

  3. BDFL – Treće takmičarsko veče

  3. BDFL – Treće takmičarsko veče

  Klub “Danguba”, Beograd, nedelja, 22.03.2015. godine

  Treće takmičarsko veče centralne srpske demo i underground manifestacije, “Belgrade Demo Fest Live”, proteklo je u predstavljanju veoma kvalitetnih aktera, te je žiri odlučio da u sledeći krug, zbog jake konkurencije, uđe i jedan kvalifikant više.

  Po glasovima publike, pobednici su Novosađani – Wolfram, bend koji svoj izražajni koncept naziva acid metalom. Po mom mišljenju, iako je ovde sama opisna terminologija manje važna, njihov pristup zasniva se na unikatnoj i originalnoj kombinaciji stoner varijanti sa jedne i progressive / electronic upliva sa druge strane. Kompleksni aranžmani, ali i ubedljiva realizacija, takođe, potvrđuju njihovu autorsku zrelost i bend su sa sjanim predispozicijama.

  Glasove žirija, za nijansu, “odneo” je subotički trio – Nebo je crveno – koji poslednjih par sezona puno nastupa “uživo”, i koji je na stageu već stekao nemalo iskustvo. Nastup im je uigran, a njihov crossover predstavlja kombinaciju posthardcore elemenata i melodic upliva, sa jasnim gitarskim “metalizirano” projektovanim soundom.

  Y.O.X. iz Valjeva je bend koji izvodi agresivnu varijantu death metala / deathcorea, sa prepoznatljivim “growl” vokaliziranjem, ali i preciznim pozadinskim muziciranjem. Unutar pomenutih žanrovskih elemenata pokazuju ozbiljnost i kvalitet. Oni idu dalje kombinacijom glasova publike i žirija.

  Kreativni nered iz Starčeva čine veterani alter dešavanja i bend su koji deluje već neko vreme u kontinuitetu. Vizuelno su se predstavili u interesantnom izdanju, a njihov sound predstavlja vedriju varijantu melodic punk rock elemenata, miksovanih sa power pop detaljima i 90’s uticajima. U postavi imaju trubu i saksofon koji daju specificnu boju pesmama. I oni idu u sledeći krug kombinacijom glasova publike i žirija.

  Spunk iz Sremske Mitrovice je bend koji je i prošle godine učestvovao na “BDFL”-u. Od lanjske sezone su vidno napredovali, a njihov stil se bazira na kombinaciji melodic punk rocka i nekih drugih bilo rock ili više pop detalja. Sami songovi im nisu stilski ujdnačeni, ali je vidljiva volja da se predstave u
  što ubedljivijem svetlu. Bend su koji će se “naći” u baražu…

  Upitaj prah iz Smedereva je sastav koji je u ovom društvu, nazalost, morao ostati kratkih rukava. Izvode svoju varijantu rocka, još uvek nedovoljno ubedljivu, da bi u ovakvoj kombinaciji grupa mogli proći dalje.

  Ovo je bilo vrlo jako kvalifikaciono veče, a sledeće izdanje “BDFL”-a je u sredu, 25. marta 2015. godine…

  Autor priloga:
  Branimir Bane Lokner
  Bežanijska 33, 11080 Zemun, Srbija